Iets nieuws van de oprichter van Twitter, dat is het bestuderen waard. Heel in het kort: met Jelly stel je een vraag aan je netwerk. In plaats van aan Google bijvoorbeeld. De app zorgt er voor dat de vraag terechtkomt bij je Twitter en Facebook vrienden, én die van hun.

Jelly combineert een aantal bestaande principes: de kracht van het zenden en ontvangen van korte snelle berichtjes, crowdsourcing en het gegeven dat veel mensen iemand anders willen helpen.

Er is een groot verschil met bestaande zoekmachines, want je stelt je vraag aan een beperkte groep, met opzet, in plaats van aan ‘het totale internet’ zoals Google beoogd. Nadeel daarvan is dat je uiteraard verre van een compleet beeld krijgt. En je vriendengroep is gekleurd. Daar staat tegenover dat je het antwoord van een persoon die je kent wellicht als meer waardevol waardeert dan dat van een onbekende. En het antwoord komt dus van een echt mens, met intuïtie en inlevingsvermogen e.d., en niet van een computer.

Social search bestaat natuurlijk al. We stellen ook vragen op bestaande sociale media zoals Faceboek en Twitter, en ook op Quora bijvoorbeeld, wat zelfs helemaal daarvoor bedoeld is. Maar dit is een app, speciaal bedoeld voor alleen dit doel. En dit is alleen op mobiel en dat past goed bij de toepassing; korte en directe antwoorden en lokatie-afhankelijk.

Overigens zit er wel iets van een slimmigheid in: vragen die je stelt gaan niet naar je hele netwerk, maar naar een selectie. Dit gebeurt op basis van een algoritme. In de komende tijd, doordat mensen bepaalde vragen gaan beantwoorden, moet het algoritme steeds beter worden.

Ik verwacht dat het aantal gebruikers op korte termijn hard gaat groeien. Maar het is vervolgens afwasten of Jelly echt een aanvulling is op de bestaande netwerken of dat we onze vragen daar ook prima krijt blijken te kunnen.

Ik praatte er kort over op BNR.

 

 

Categorieën: Radio

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.