Een van de meest gestelde vragen nadat ik een presentatie heb gegeven over trends op internet is: ‘Hoe ga ik om met de information overload?’. Begrijpelijk, maar toch is het maar de vraag of er wel information overload bestaat en of die hinderlijk is. Immers, ook het aanbod in bijvoorbeeld supermarkten is de laatste dertig jaar drastisch toegenomen. Maar breekt het zweet u uit bij het binnenkomen van de winkel? Van voedingsmiddelen accepteren we dat we maar een deel van het assortiment nuttigen (gelukkig maar). Een nog veel groter deel laten we links liggen. Blijkbaar hebben we een manier om te selecteren, die we bij informatie nog niet hebben gevonden. Er zijn heel veel tools die hierbij kunnen helpen, zoals Google Alerts en Google Reader. Deze tools maken het mogelijk om een grote hoeveelheid sites in de gaten te houden, zonder ze dagelijks te hoeven bezoeken. RSS zorgt ervoor dat je alleen ververste content te zien krijgt. En Google Alerts is een notificatie service die telkens opnieuw zoeken naar bepaalde onderwerpen overbodig maakt. Voor veel mensen zijn deze of vergelijkbare tools al onderdeel van hun dagelijks praktijk.

Maar het vinden, filteren en selecteren van interessante content gaat inmiddels een stap verder. Er is een nieuwe innovatieve manier die je helpt om een goede selectie te maken uit het gigantische informatie-aanbod op internet: het social magazine. Dit is een tijdschrift dat wordt gevuld op basis van je voorkeuren en vooral ook die van je sociale netwerk. De bekendste is Flipboard. Door een verbinding te leggen met sociale netwerken maar ook met Google Reader bijvoorbeeld, presenteert het magazine actuele inhoud, die telkens verandert. Zo worden alle artikelen getoond waarnaar de mensen verwijzen die je volgt op Twitter. Op die manier vormt je netwerk de redactie van het magazine. De tweets zelf zijn ook te zien, die kunnen een toelichting of context bevatten en zijn daarom ook waardevol. Maar het magazine bladert eerst en vooral door de content waarop je netwerk jou attendeert. Zodoende vormt je netwerk de redactie van je magazine.

Flipboard was het eerste social magazine. Zite gaat nog een stap verder. Op basis van welke artikelen je leest of juist overslaat, wordt de inhoud aangepast. Lees je veel sport, krijg je meer sport. Vooral voetbal? Meer voetbal. Er zullen vast nog meer van dit soort social magazines komen. 

Overigens schuilt er ook een gevaar in het steeds geavanceerder filteren en selecteren van media; het kan ertoe leiden dat we louter nog consumeren wat ons welgevallig is, waardoor we in een soort cocon komen te leven. Immers, alles wat we niet prettig of oninteressant vinden, slaan we over, en wordt ons dus ook niet meer voorgeschoteld. Dat is een vreemde bijna paradoxale ontwikkeling in deze tijd van overvloed aan aanbod van informatie. Maar met de voortschrijdende technologie is het een reëel gevaar. Een gevaar dat we alleen zelf kunnen afwenden door nieuwsgierig te blijven naar nieuwe bronnen. Op dit thema kom ik vast nog eens terug.

[youtube width=”295″ height=”195″]http://www.youtube.com/watch?v=v2vpvEDS00o[/youtube]

[youtube width=”295″ height=”195″]http://www.youtube.com/watch?v=wn2wKKZvcG4[/youtube]

Demo Flipboard Demo Zite

 

Mijn item is op dinsdagen rond 13:15 uur te horen op BNR Nieuwsradio, in een wekelijkse rubriek, die onderdeel uitmaakt van het programma Zaken doen met…
Je kunt deze bijdrage ook wekelijks als nieuwsbrief ontvangen. Meld je hier aan.
Een overzicht van alle items in deze serie vind je hier.

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.