Hoewel Google Plus pas zo’n twee weken in de lucht is, wordt er al heel veel over gezegd en geschreven. En dat terwijl Google nog steeds maar beperkt mensen toelaat. Google wil met Plus een alles omvattend sociaal platform bieden. Functioneel gezien zijn Facebook, Twitter en Flickr niet meer nodig omdat status updates, hangouts en Google Photos (nu nog Picasa) samen zo’n beetje hetzelfde (gaan) bieden. Google heeft potentieel natuurlijk heel veel gebruikers.

Maar wat is er dan anders? Waarom zou je overstappen van een bestaande dienst als Facebook en/of Twitter? Meest opvallende zijn de circles waarin je je contacten kunt indelen. Dit biedt je de mogelijkheid de mensen die je kent in te delen in kringen, net als in het reële deel van je bestaan. Dit biedt uiteraard voordelen; het slimme inzicht over de toekomst van internet is zo te delen met collega’s uit de internetwereld, terwijl ik foto’s van m’n dochters alleen aan familie en intimi toon.

Maar het geeft ook nadelen. Want ik moet nu gaan nadenken over wat ik met wie wil delen. Ik schreef meer dan vier (!) jaar geleden hier op deze site een artikel ‘Wat Twitter is en wat het zou moeten zijn‘. Nog steeds een van de meest gelinkte stukjes overigens. Ik citeer mezelf:

Voor zover ik het nu kan beoordelen was Twitter nog veel interessanter geweest als je mensen eerst toestemming zou moeten geven om je Twitterstream te mogen lezen. Op die manier weet je tegen wie je praat. En dan heb je een mooie combinatie van public en private; we zitten met z’n allen op hetzelfde kanaal, maar we hebben elke onze eigen sociale cirkels die deels overlappen. Iets voor Twitter 2.0?

Het maakt destijds wel wat los, want de kracht van Twitter was toch juist dat het zo plat en open was? En dat is natuurlijk ook zo. Maar het is ook nog steeds een beperking, vind ik. De groep waartegen je praat, in mijn geval zo’n 1000 mensen (voor anderen is het soms nog veel meer), wordt natuurlijk zeer divers. Sommigen vinden dat geen probleem, anderen, waaronder ik, vinden dat soms lastig. En daar speelt Google Plus op in.

Of het voordeel van het kunnen targeten of de last van het moeten kiezen zwaarder weegt, is nog niet duidelijk. We gaan het zien.

Ik praatte erover op Radio 1. Speel af in onderstaande speler.

Google Plus


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *